Stora Enso Renewable Packaging

Packaging Sweden

Packaging Sweden

​De tre wellfabrikerna i Skene, Jönköping och Vikingstad förser gemensamt Sverige, Norge och Danmark med wellförpackningar. Vi är mest kända som Stora Enso Packaging och har idag ca 400 anställda. Våra produktområden omfattar bland annat konsumentförpackningar, transportförpackningar, displayförpackningar och skyddsark samt förpackningsmaskiner och förpackningssystem. Förpackningar och emballage blir allt viktigare för alla sorters produkter och vi tillverkar smarta och helt förnyelsebara förpackningar i wellpapp, ett material som inte innebär någon onödig miljöpåverkan.

Vatten plus well – ingen omöjlig ekvation

Vatten plus well – ingen omöjlig ekvation

​Det ska vara enkelt för handlaren att erbjuda hållbara blommor till kunderna. Det var utmaningen när Lagergrens Handelsträdgård i Lenhovda och Stora Enso Packaging började skissa på en ny lösning. Resultatet blev en unik, vattentät låda i wellpapp med plats för 24 tulpanbuketter.

När de första vattentäta tulpanlådorna levererades ut från Lagergrens Handelsträdgård lät responsen från de många handlarna inte vänta på sig.

- Handlarna har varit mycket nöjda med enkelheten, säger Björn Lagergren, VD och delägare på företaget som varje år odlar över 14 miljoner tulpaner. Vid leveransen har de endast behövt fylla på cirka tre liter vatten i lådan och ställa ut den i butiken.

I butiksmiljön är tulpanerna ofta det första som kunderna ser, och då är det av stor vikt att helheten ser attraktiv ut. Därför fungerar lådan både som transport- och displaylösning. För att fånga ögat har lådorna fått ett blått och gult tryck och texten ”Svenska tulpaner”.
Från plasttråg till well

Tulpanlådorna från Stora Enso Packaging är helt återvinningsbara. Just återvinningen var en anledning till att produkten togs fram. Tidigare innehöll motsvarande lösningar ett plasttråg som krånglade till sorteringen för handlarna.

För att klara vattentåligheten har de nya lådorna byggts upp med hjälp av ett vattentätt lim. Innan packning viks de ihop i en lådresare på plats hos Lagergrens.
 
– Vi är oerhört nöjda med slutprodukten, både kvalitets- och layoutmässigt, fortsätter Björn. Vi hade ett mycket bra samarbete med Stora Enso, där vi fick möjlighet att vara med vid skissandet och prototyputvecklingen. De skötte även anpassningen av förpackningen till vår lådresare.
Wellbyrån som gav Volvo mer yta

Wellbyrån som gav Volvo mer yta

​Ibland blir en idé större än summan av dess delar. Så är fallet med den smarta logistikbyrån i well, som används på Volvos reservdelslager


 
Från det här lagret skickas tillbehör och reservdelar ut till all världens Volvoägare. Lister, slangar, luftfilter, klädslar och ganska mycket mer därtill återfinns bland de ungefär 80 000 artikelnumren. Allt plockas för hand av lagerpersonalen som med andra ord har en hel del att hålla koll på.

 
Fram tills nyligen förvarades alla artiklar i öppna träpallar med önskat antal kragar, men samtidigt har man sökt efter ett alternativ som bättre utnyttjar lagerytan. Tillsammans med pappersgrossisten Papyrus löste Stora Enso Packaging problemet genom att skapa en riktigt bra byrå att förvara delarna i. Byrån funkar precis som en byrå brukar göra. Skillnaden är att den består helt av Kraftwell.

 
Logistikbyrån, som den döpts till, gör att Volvo nu får in fler artikelnummer på samma yta. I lagrets mer högfrekventa områden har man lyckades få plats med 300 procent mer artiklar. På så sätt sparar man både yta och tid – och ökar produktiviteten. 

 
Mill Contacts

Mathias Rubesved

Environmental Manager

Petra Roman

Marketing and Sales